Hyppää sisältöön

1800-luvun kaltainen Suomi 1900-luvulla (vaihtoehtoista historiaa)

Radio

Graafisessa kuvassa suihkukone ja hevosenkenkä
Logo: Suvi Sairiala 

1800-luvun kaltainen Suomi 1900-luvulla (vaihtoehtoista historiaa)

Joakim Ståhlstedtin podcast-sarja pureutuu vaihtoehtoiseen historiankirjoitukseen. Podcastin otsikkona on ”1800-luvun kaltainen Suomi 1900-luvulla”. Jaksoissa perehdytään erilaisiin teemoihin sellaisesta kuvitellusta jossittelu-lähtökohdasta, että Saksan keisarikunta liittolaisineen olisikin voittanut ensimmäisen maailmansodan ja Suomesta olisi tullut kuningaskunta. Miltä Suomi näyttäisi?  

Jakso 2: Miesten ja naisten väliset suhteet työ- ja arkielämässä (vaihtoehtoista historiaa)

Kuuntele jakso 2 Miesten ja naisten väliset suhteet työ- ja arkielämässä Spotifyssa

Toisessa jaksossa Ståhlstedt nostaa esiin miesten ja naisten työ- ja arkielämän suhteita ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan jälkeen siinä vaihtoehtoisen historian tilanteessa, että Saksan keisarikunta liittolaisineen olisikin voittanut ensimmäisen maailmansodan ja Suomesta olisi tullut kuningaskunta. 

Ståhlstedtin vieraana on filosofian tohtori, Vantaan kaupunginmuseon tutkija Eeva Kotioja, joka toimii myös vierailevana tutkijana Helsingin yliopistossa. Jaksossa esiin nousevia kysymyksiä ovat muun muassa: – Mikä olisi naisten asema työelämässä? – Olisiko Suomen kuningatar Margaretista (Saksan keisarin Wilhelm II:n sisko) tullut kaikkien suomalaisten, myös työläisnaisten, kuningatar? – Jaksossa esitellään kuvitteellinen Marjatta. Hän oli kuulunut punakaartiin, menettänyt läheisiään sisällissodassa ja espanjantaudin seurauksena. Kuinka hän olisi tullut toimeen?

Jakso 1: Helsinki Suomen kuningaskunnan pääkaupunkina (vaihtoehtoista historiaa)

Kuuntele jakso Helsinki Suomen kuningaskunnan pääkaupunkina Spotifyssä

Ensimmäisessä jaksossa perehdytään Helsinkiin itsenäisen Suomen kuningaskunnan pääkaupunkina. Ståhlstedtin vieraana on filosofian tohtori, historiantutkija Kati Katajisto. Jaksossa haetaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:  

  • Miltä Helsingin asemakaava ja yleinen kaupunkikuva olisi voinut näyttää keisarillisen Saksan muokkaamassa Euroopassa?  
  • Olisiko Helsinki voinut kasvaa jopa miljoonakaupungiksi? 
  • Kuinka laaja-alaista olisi saksalaisten vaikutusvalta ollut Helsingin kaupungin sisäisissä asioissa?  
  • Millaiset suhteet Helsingillä voisi olla tässä vaihtoehtoisessa aikajanassa Itämeren lähialueen suurkaupunkeihin etenkin julkisen liikenteen saralla?  

Jaksot: Joakim Ståhlstedt
Logo: Suvi Sairiala

Viimeisimmät radiojutut