Hyppää sisältöön

Social Empowering Radio – vaihtoviikko Italiassa

Kirjoitukset, Kokemustarinoita, Media, Mediakasvatus, Valoa! -lehti

Teksti: Janina Porkka
Kuvat: Saija Salonen

Maaliskuun puolessavälissä 2022 joukko Mielettömän valon työntekijöitä ja aktiiviosallistujia lähti viikoksi Italiaan vaihtoon. Kyseessä on Social Empowering Radio -projekti, joka on osa Euroopan unionin Eramus+ -ohjelmaa. Projektin muita osallistujia ovat saksalainen yhteisöradio Corax, jossa Valon työntekijät kävivät vuoden 2021 lokakuussa sekä tämän matkan kohde Radio Stella 180 L’Aquilan kaupungissa. Stellassa radion tekemistä käytetään apuna mielenterveystyössä. Matkaan lähdettiin Suomesta neljän henkilön porukalla, Saksasta saapui myös neljä osallistujaa. L’Aquila on noin 100 kilometrin päässä Roomasta. Laskeuduttuamme Roomaan matka jatkui bussilla.

Kuva Fontecchion kylästä. Edessä vaale rakennus, takana vuoria ja taivas.Fontecchio on kunta ja kaupunki L'Aquilan maakunnassa Abruzzon alueella Italiassa.
Fontecchio, kunta ja kaupunki L’Aquilan maakunnassa Abruzzon alueella Italiassa.
Mies ja kaksi naista pyykipaikan odotuspenkillä. Taustalla kivimuuri, aurinkoinen päivä.
Pyykkipaikan odotuspenkillä Hannu, Janina ja Anna.

L’Aquilassa tutustuimme Radio Stellantoimintaan ja ihmisiin. Pääsimme seuraamaan kahta kokoontumista, jossa suunniteltiin torstain ja perjantain livelähetystä. Seurasimme molempien lähetysten tekemistä ja osa meistä jopa osallistui lähetykseen. Radio Stella on yhteisö, joka on rakentunut L’Aquilassa vuonna 2009 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen. Oli koskettavaa kuulla ihmisten kertomia juttuja siitä, miten yhteisö on rakentunut ja miten iso asia maanjäristys on kaupungille.

Yhteisöllisyys vaikutti olevan hyvin merkittävässä osassa radioaseman toiminnassa. Erityisesti se tuli ilmi ruokailuissa – päivien aikana syötiin paljon ja vietettiin aikaa yhdessä. Itse matkapäivät olivat hyvin tiukasti aikataulutettuja, mikä aiheutti ainakin itselleni pientä matkaväsymystä. Myös englannin käyttäminen saksalaisten ja italialaisten kanssa oli välillä kuormittavaa. Päiviin mahtui ruokailujen ja kokousten lisäksi kaupungissa kiertelyä ja tutustumista L’Aquilan muihin osallisuutta tukeviin toimijoihin – kaikille vaikutti löytyvän joku ryhmä, johon kuulua. Kiertelimme paljon eri paikoissa, joten matkaa tehtiin usein tila-autolla, johon ahtautui neljä suomalaista ja neljä saksalaista. Autoa ajoivat Radio Stellan työntekijät, useimmiten toiminnanjohtaja Antonella. Vierailimme esimerkiksi kehitysvammaisten työtoiminnassa, jossa saimme tutustua ihmisiin ja syödä yhdessä. Italialaiset olivat hyvin vieraanvaraisia ja koimme olevamme erittäin tervetulleita.

Maanjäristyksessä vaurioituneita taloja. Niiden edessä rakennustelineitä.
Maanjäristyksen vaurioittamia taloja korjataan vieläkin.

Vaikka kielimuuri väsytti ja sosiaalinen kuormitus oli itsellä välillä erittäin voimakasta, matkaan kuului paljon hienoja hetkiä. Itselle mieleen jäi vierailu Abitare Insieme -projektin toimituskokoukseen. Tämän radio-ohjelman sisällön tuottavat erityistä tukea tarvitsevat henkilöt. Koska tämä toiminta on vasta aloitettu, monella osallistujalla ei ole kokemusta radiotyöstä. Kokouksessa Radio Stellan työntekijä Emmanuelle haastatteli osallistujia heidän elämästään. Ideana oli puhua mikrofoniin ja sen jälkeen kuunnella omaa ääntä. Itselle jäi mieleen se, miten ujommat ja pelokkaammat ihmiset uskaltautuivat pienen sosiaalisen paineen ja kannustuksen jälkeen Emmanuellen haastateltavaksi. Erityisesti viimeinen haastattelu oli tunteita herättävä, sillä haastateltavana ollut nuori nainen oli todella jännittynyt. Hänet jopa meinattiin unohtaa, mutta kun joku mainitsi, että hän ei ole vielä käynyt kokeilemassa haastattelua, kaikki näkivät, kuinka pelokas hän oli. Lopulta hän suostui ylittämään itsensä ja käveli huoneen läpi Emmanuellen haastatteluun. Hänelle tärkeä ihminen oli tukemassa haastattelutilanteen aikana istumalla vierellä koko lyhyen ajan. Kun haastattelu oli ohi, kaikki näkivät, kuinka helpottunut tyttö oli, ja hänestä oltiin erittäin ylpeitä. Itse liikutuin kun huomasin, miten hän lopulta keräsi itsensä. Myös haastattelun jälkeen oli upea nähdä, miten ihmiset näyttivät, kuinka ylpeitä he olivat – aplodien määrä oli valtava.

Radion tarkkaamo. Kuvassa mikseri jaj tietokone. Tarkaamon lasista näkyy studio.
Stella 180:n radiolaitteita.

Kokemuksena matka oli upea pahimpien koronarajoitusten jälkeen. Itsellä oli jopa hieman epätodellinen olo lähtöaamuna lentokoneessa, kun kauan odotettu matka vihdoin tapahtui. Jään mielenkiinnolla odottamaan kesällä tapahtuvaa Italian ja Saksan osallistujien Suomen vierailua.

Radio Stella 180

Radio Corax

Mies koronamaskissa radiostudiossa haastateltavana. Myös haastattelijalla maski.
Hannu radiovieraana.
Maisemassa talo, jyrrkiä vuorenrinteita ja tautalla iso vuori.
Söimme kuvan talon pihalla lounaan yhdessä.
Värikkään seinän päällä on kymmeniä tarroja.
Tarroja Casa Matten seinässä.
Takana luminen vuoristo, edessä talo.
Ylhäällä vuorella oli lunta.

Lue lisää Social Empowering Radio -vaihdoista Mielettömän valon -sivuilla.

Piirroksen nainen veikeästi hymyilee.

Teksti: Janina Porkka

Piirros naisesta, jonka hiukset ovat ponnarilla

Kuvat: Saija Salonen

Mediakasvatusta ja -toimintaa Mielettömän valon sivuilla:

Lue lisää Valoa! -lehden juttuja