Hyppää sisältöön

Mitä työelämä on?

Media, Valoa! -lehti

Teksti: Arttu Holm

Olen sopinut Kari ”Kake” Keinäsen kanssa haastattelun. Haluan tietää, miten hänen elämänkokemuksensa ja yhteiskunnallisen asemansa omaava henkilö näkee 2020-luvun työelämän sekä nuorten tilanteen siinä.

Kake on pian 55 vuotta täyttävä helsinkiläinen, kokenut ohjelmistoalan tekninen henkilö. Hänellä on kokemusta IT-alalta yli 23 vuotta, niin työntekijänä kuin yrittäjänäkin. Työnantajina Kakella on ollut muun muassa Nokia, VTT, Kone, Paf ja Etteplan. Kake asuu rivitalossa Helsingissä, yhdessä äitini ja rescue-koira Oton kanssa. Vapaa-ajallaan Kake harrastaa snookeria.

Istumme Kaken kanssa sohvalla äitini seuratessa vierestä. Otto touhottaa jossain taustalla omiaan.

mies katsoo kameraan seistessään hieman sivuttain
Kuvassa Kari Keinänen, kuva Arttu Holm

Miten työelämä näyttäytyy sinulle tällä hetkellä?

”Haastavana ja vaativana. Työelämässä on yleensä tiukat aikataulut ja kova kiire. Osaamista odotetaan monelta eri alueelta. Tekeminen on usein projektityötä ja yrittäjän näkökulmasta tulevaisuus on aina hieman epävarma.”

Huomaan Kaken selvästi kiinnittävän huomiota vastauksiensa pitämiseen selkeinä ja sopivan ytimekkäinä. Kakelle on myös selkeästi tärkeämpää puhua asiasta kuin vain lätistä jargonia. 

Minkälaista sinun työsi on?

”Tällä hetkellä tehdään metroprojektia Englantiin. Minun työni ohjelmoijana liittyy erilaisten junalaitteiden ohjaamiseen ja verkottamiseen. Työ on monipuolista ja laiteläheistä.”

Pidätkö työstäsi?

”Pidän”,Kake aloittaa kuin selkäytimestään, ja jatkaa: ”Työ on haastavuudestaan huolimatta mielekästä. Meillä on lisäksi mukava tiimi. Saan ja joudun opettelemaan jatkuvasti uutta, ja erilaisia teknisiä asioita.”

Kake nousee, kuten myös muutaman kerran jatkossakin, innokkaan pohdiskelevasti ylös sohvalta. Hän korostaa tarvittaessa käsilläänkin joitain näkemyksiään, ikään kuin täsmentääkseen tai selkiyttääkseen ulosantiaan. Mies selvästi tietää, mistä puhuu ja huomaan siitä kertomisen olevan hänelle hyvin tärkeää.

Miten kehittäisit omaa työtäsi sekä työskentely-ympäristöäsi?

Huomaan Kaken selvästi miettivän sanavalintojaan ja ilmaisutapojaan normaalia tarkemmin. ”Työskennellessäni asiakkaalleni minulla on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa asioihin. Mutta pyrin aina miettimään sitä, miten voisin parantaa työtapojamme siten, että asiakas olisi tyytyväinen. Myös koko tiimin hyvinvointi on minulle tärkeää.”

Entä yhteiskunnallisesti?

”Pyrin aina valitsemaan asiakkaani myös ympäristöä kunnioittaen. En suostu työskentelemään asioiden eteen, jotka ovat esimerkiksi ekologisesti kestämättömiä.”

Miksi?

”Luontoarvot, Ihmisoikeudet ja yhteiskunnan hyvinvointi ovat minulle tärkeitä.” Tämä vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä.

Miksi käyt töissä?

”Koska haluan turvata perheeni säännöllisen toimeentulon ja haluan olla mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntaa nimeltä Suomi.” Vastaus on tomera ja selkeä.

Vaikuttaako työ ihmisen arvoon? 

”Ei. Elämässä on paljon isompiakin asioita kuin status tai taloudellinen asema. Kaikki työ on arvokasta.”

Miksi työtä ja sen tekemistä tarvitaan yhteiskunnassa?

Ei asiat itsestään tapahdu. Kokonaisvaltainen yhteiskunnan hyvinvointi vaatii, että kaikki kantavat kortensa kekoon.”  Pienen tauon jälkeen Kake vielä täsmentää: ”Omien mahdollisuuksiensa mukaan.”

Koetko, että yrittäjyytesi on muuttanut sinua ihmisenä tai suhtautumistasi työelämään ja/tai yhteiskuntaan?

”Ei. Pienyrittäjänä olen kokenut, että olet sitten yrittäjä tai työntekijä, kaikki perustuu kuitenkin siihen, että työtä pitää olla.” 

Kake vastailee aluksi kysymyksiini rutiinilla, mikä saattaa vaikuttaa ulkopuolisen silmissä hieman linjaavaltakin. Kake huomaa asian haastattelun aikana ja tahtoo pehmentää ilmaisuaan ja sananvalintojaan, jottei haastattelua lukeville pääse syntymään ”kyllä minä tiedän” -tyyppistä kuvaa. Päätän siirtyä kysymyksissäni iloisempiin aiheisiin.

Mikä on parasta työssäsi?

”Mukavat työkaverit ja se, kun onnistuu ratkaisemaan jonkin teknisen ongelman.”

Huomaan ilon pirskahduksia Kaken poskilla hänen vastatessaan ja eritoten sitä seuraavissa jatkokysymyksessä:

Miten palkitset itsesi onnistuttuasi töissä? Mitä syöt?

Saatan käydä ulkona syömässä muutaman oluen kera. Tykkään grilliruoasta. Kunnon pihvi tai hampurilainen toimii aina.”

Mitä haluaisit sanoa työelämää aloittaville nuorille ja nuorille aikuisille vinkkinä?

”Asenne ratkaisee. Nykypäivän alati muuttuvassa työelämässä kukaan ei osaa/tiedä kaikkea. Mielestäni työntekijän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kyky oppia uusia asioita sekä vastuuntunto.”

Entä yrittäjyyttä aloittaville?

”Yrityksen perustaminen saattaa aluksi tuntua monimutkaiselta ja hankalalta. Käytännössä se ei kuitenkaan sitä ole. Se saattaa olla hyvä vaihtoehto, mutta vältä kuitenkin liian suurien riskien ottamista. Laske paperille maalaisjärkeä käyttäen, että yritystoiminnastasi on tulossa kannattavaa. Koen, että oman yritykseni perustaminen aikanaan oli hyvä idea.”

Miten koet oman ammattialasi sekä työelämän tulevaisuusnäkymät yleisesti?

Huomaan Kaken hieman vakavoituvan ja miettivän taas pitkään ja hartaasti muotoiluaan. ”Asiat, ovat muuttuneet omalla aikuisiälläni paljon tekniseen suuntaan ja tekniikka tuntuu vain lisääntyvän. Koen kuitenkin, että tällä alalla töitä riittää jatkossakin.”

Entä nuoret ja työelämän tulevaisuus?

”Yleisesti ottaen olen hieman huolissani nuorista ja siitä, että työt tuntuvat kasautuvan liiaksi monen ihmisen kohdalla. Toivoisin, että työelämä kehittyisi pehmeämpään suuntaan.”

Uusimmat Valoa!-lehden jutut