Hyppää sisältöön

Mitä on omannäköinen arki?

Kirjoitukset, Media, Valoa! -lehti

Teksti: Janina Porkka 

Kuvat: Suvi Sairiala 

Verkkotaitto: Petra Virtanen

Herätyskello soi kello 09.00 ja Leijonakuninkaasta tuttu Circle of life -kappale alkaa soida huoneessani. Laitan torkutustoiminnon päälle ja 10 minuutin päästä sama kappale alkaa soida uudestaan. Nousen ylös ja lähden keittämään kahvia. 

Kahvi – yksi aamun parhaista asioista. Kahvikupin äärellä tulee usein moikattua kämppiksiä aamutoimien keskellä. Kahvin jälkeen avaan tietokoneen, tänään ohjelmassa olisi ainakin blogitekstin kirjoittamista ensi viikolle. Psykoterapeuteille pitäisi myös lähetellä sähköposteja, yksi stressaavimmista ja turhauttavimmista asioista ikinä. Ehkä joku päivä löydän vielä psykoterapeutin. Opinnäytetyötä pitäisi myös tehdä, jotta saisin viimeinkin paperit ulos koulusta. Aamupäivällä olohuoneessa on jo kämppiksiä opiskelemassa tai tekemässä töitä omilla koneillaan. Otan koneen kainaloon ja siirryn sohvan nurkkaan kirjoittamaan blogitekstiä työelämän saavutettavuudesta. Body doubling eli tietoinen yhdessä tekeminen on ollut minulle merkittävä asia arjessa jaksamisen kannalta. Joinakin päivinä tarvitsen kuitenkin omaa rauhaa, joten menen opiskelemaan kirjastoon tai kahvilaan. Illalla vietän aikaa kämppisteni kanssa ja ennen nukkumaan menoa katson Big Brotherin uusimman jakson saadakseni ajatukset mualle päivän asioista. 

Piirroskuva Marimekon kahvikupista.

Olen usein miettinyt, miksi elämäni vaikuttaa niin tylsältä. Kun vertaan omaa tilannettani esimerkiksi kavereideni tilanteeseen, huomaan, että arkeni on melko erilaista. Opinnäytetyöprosessini on kestänyt lähes vuoden, eikä tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia ole. Olen yrittänyt opetella olemaan itselleni armollisempi, aina ei jaksa olla kovin tuottelias ja edistää opinnäytetyötä. Toisiin vertaileminen tuskin auttaa ketään, joten opettelen rakentamaan omannäköistäni arkea. Omannäköinen arki voi koostua pienistä asioista, arjen rutiineista. Minulle arjen rutiineihin kuuluu esimerkiksi aamuisin meikkaaminen ja aamukahvin juominen Marimekon kahvikupista. Illan tärkeä rutiini on ajan viettäminen kämppisten kanssa olohuoneessa. 

Miltä sinun omannäköinen arki näyttää? Tartutaanko yhdessä haasteeseen ja lähdetään rakentamaan omannäköistä arkea? 

Piirroksen nainen veikeästi hymyilee.
Teksti: Janina Porkka

Viimeisimmät Valoa! -lehden kirjoitukset