Hyppää sisältöön

Turvallisemman tilan periaatteet Mielettömän valon toiminnassa

Nämä ovat Mieletöntä valoa -toiminnan turvallisemman tilan periaatteet. Emme ole itse keksineet niitä, vaan olemme tutustuneet erilaisiin esimerkkeihin ja muokanneet niiden pohjalta meillä käytössä olevat periaatteet. Sanaa “turvallisempi” käytetään sanan “turvallinen” sijaan, koska täysin turvallista tilaa ihan kaikille ei koskaan pystytä luomaan täysin varmasti. Päivitämme periaatteita yhdessä, kun sille nähdään tarvetta. (Viimeksi päivitetty 30.09.2022)

Turvallisemman tilan periaatteet:

  • Olemme ystävällisiä toisillemme. Autamme, jos toinen tarvitsee apua.
  • Valossa on tilaa monenlaisille mielipiteille. Kuuntelemme toisiamme ja olemme myös eri mieltä rakentavasti.
  • Huolehdimme siitä, että kaikki tulevat yhteisissä keskusteluissa kuulluiksi ja pääsevät osallisiksi.
  • Mielettömässä valossa jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on. Ketään ei kohdella huonosti tai väheksytä henkilökohtaisten ominaisuuksien kuten sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, iän, ulkonäön, kehon, terveydentilan, toimintakyvyn tai taustan perusteella. Kunnioitamme jokaisen oikeutta itsemäärittelyyn tai -määrittelemättömyyteen.
  • Emme häiritse ketään sanallisesti, utelemalla yksityisasioista, koskemalla, tuijottamalla tai vaientamalla. Kunnioitamme toistemme fyysisiä ja emotionaalisia rajoja.
  • Meidän kaikkien jaksaminen, vireystila, sietoikkuna ja toimintakyky vaihtelevat. Kaikilla on oikeus osallistua toimintaan oman sen hetkisen voinnin mukaan, eikä omaa oloa ole velvollinen selittelemään muille.
  • Tiedostamme, että on inhimillistä tehdä virheitä. Kuka tahansa meistä saattaa loukata tahattomasti ja puhua harkitsemattomasti (esimerkiksi vahingossa puhua toisen päälle tai käyttää tahattomasti jotakin toista loukkaavaa sanaa). Huomauta tällaisesta asiallisesti ja syyllistämättä. Pyydä myös itse anteeksi tarvittaessa ja korjaa toimintaasi. Kaikki osallistuvat keskusteluun hyväntahtoisesti ja omista lähtökohdistaan.
  • Pyydämme lupaa kuvissa ja tuotannoissa esiintyviltä henkilöiltä (myös merkitsemiseen kuviin somessa).
  • Etätapaamisissa kaikki sanaton viestintä ei välity, edes videoyhteydessä. Harkitsemme sanojamme etänäkin ja pyrimme selkeyteen.
  • Olemme kaikki vastuussa turvallisemman tilan toteutumisesta. Jos havaitset syrjintää, rasismia tai häirintää, puutu tilanteeseen joko itse tai kerro siitä työntekijöille.

Tiivistettynä: Kohtelemme muita niin kuin haluamme itseämme kohdeltavan.