Hyppää sisältöön

Harrastukset elämänlaatua nostamassa 

Kirjoitukset, Kokemustarinoita, Media, Valoa! -lehti

Teksti: Heikki Krook 
Kuvitus: Irene Vapalahti 
Valokuva: Minea Kärki

Valkoinen piirretty kissa soittaa punaista sähkökitaraa ja ilmassa leijailee kolme nuottia.

Harrastusten vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn on monella tapaa havaittavissa. Jotkut harrastukset vahvistavat älykkyyttä ja päättelykykyä. Muistipeli, palapelit ja shakki ovat olleet tukena omassa kehityksessäni jo varhain. Tärkeää on myös liikkua riittävästi. Kehon   kuormittaminen fyysisillä harjoituksilla tuottaa lisää lihasmassaa ja edistää myös aineenvaihduntaa. Yhtenä päämääränä liikunnan harrastamisessa on terve psyyke terveessä kehossa. Esimerkiksi joogan harrastamisella vaikutetaan kehon liikkuvuuteen ja notkeuteen. Tärkeää joogassa on myös terveellinen ruoka. Oikea ruokavalio yhdistettynä liikuntaan ehkäisee tyypin 2 diabetesta, mutta sillä on paljon muitakin hyviä terveysvaikutuksia. 

Kädentaidolliset harrastukset tuovat mukanaan päättelykykyä, mutta niistä on muutenkin iloa ja hyötyä. Vanhojen huonekalujen korjaaminen opettaa nikkarointia ja säästää sekä rahaa että luontoa. Rikkinäisistä vaatteista saa myös tehtyä monenlaisia tavaroita. Ohjeita löytyy mm. pinterestistä Ja YouTubesta. Ompeluharrastus on ollut minulle älyllinen haaste ja elämänilon lähde jo melkein seitsemän vuoden ajan. Löydän siitä edelleen uutta opittavaa ja kehityn kohti päämäärää osata ennenpitkää kaikki asiaan liittyvä, kuten omien ompelukaavojen suunnittelu. 

Jokaisen uuden taidon oppiminen antaa elämäniloa.

kuvituskuvassa on rajattu anonyymisti henkilö, jolla on kuulokkeet korvilla ja lisätty teksti "parhaat puolet esiin" sekä graafisina elementteinä kaksi nuottia.

Musiikki kehittää ihmistä monipuolisesti. Osaltaan musiikki on matematiikkaa, kun lasketaan mielessä tahtia ja pysytään rytmissä. Muusikoilla on hyvä käden koordinaatio ja kehittynyt kyky tunnistaa eri säveliä korvakuulolta. Musiikki on kehoa ja mieltä vahvistavaa harjoittelua, joka herättää tunne-elämyksiä kuulijoissa. Parhaimmillaan se vaikuttaa parantavasti jopa masennukseen. Musiikin arvo on sen kehittävyydessä ja vaikuttavuudessa. Vanha sanonta kuuluu: kynä on miekkaa mahtavampi ja osaltaan juuri lyriikassa onkin musiikin valta ihmismieleen, vaikka instrumentaalimusiikillakin on usein suuri vaikutus tunteisiin. Aloittelevana kitaristina minulla on suuret odotukset soittotaitoni kehittämiseen. 

Jos havainnoidaan erilaisten harrastusten vaikutusta elämänlaatuun, voidaan todeta, että monipuolisesti harrastamalla onnistuminen ja oppimisprosessi yhdessä vahvistavat psyykkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia. Jokaisen uuden taidon oppiminen antaa elämäniloa ja tuon ilon kokeminen ylläpitää mielenterveyttä. Parasta terapiaa on osallistaa ihmisiä harrastamaan yhdessä. Silloin onnistuminen ja yhteisöllisyys tuovat ihmisen parhaat puolet esiin. 

Uusimmat Valoa!-lehden jutut

 • Pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineiden TOP5 
  Tykkään tutkia monenlaisia juokkoliikenteen kulkuvälineitä ja niiden kulkemisten historiaa toimialueillaan. Tämä on ollut harrastukseni jo pitkän aikaa. Jonain Mielettömän valon toimintapäivänä on tullut käytettyä peräti neljää viidestä jutun kulkuvälineistä: junaa, bussia, metroa ja ratikkaa. 
 • Harrastukset elämänlaatua nostamassa 
  Harrastusten vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn on monella tapaa havaittavissa. Jokaisen uuden taidon oppiminen antaa elämäniloa.
 • Daido Moriyama – Retrospektiivi: Näyttelyarvio
  Daido Moriyama, japanilaisen valokuvataiteen elävä legenda on kuvannut halki vuosikymmenten Japanin saarivaltion ja keisarikunnan yhdistelmänä etenevän yhteiskunnan kaikenlaista muutosta ja murrosta aina näihin päiviin asti niin mustavalko- kuin myös värivalokuvina.
 • Maailman rauhasta ja vähän muustakin
  Heikki Krook pohtii maailmanrauhaa ja ihmisoikeuksia.
 • TARMO MAJAVA
  Arttu Holm kirjoitti tarinallisen runon Tarmo Majavasta. Kuvituksesta vastaa Minea Kärki.
 • Lukutoukan päiväkirja
  Lukutoukan päiväkirjassa tällä kertaa kirja-arvostelussa Katri Helenan elämäkerta, tositarina Sellissä paholaisen kanssa sekä Sinikka Lehtisen kirja Kohtalona Seilin saari.
 • FIFA:n MM-kisakriisi 
  Juttu kertoo FIFA:n spedeilystä
 • Kulttuuri hyvinvoinnin tukena
  Oleellinen väline toipumisessani on ollut kulttuuri.
 • Tulevaisuus on nyt, pärjäämmekö sen kanssa?
  Tulevaisuus on nyt, pärjäämmekö sen kanssa? Teksti: K. HalonenKuvat: Emmi Lehtimäki Kun mietin sanaa tulevaisuus, mieleeni nousee kuvia näkemistäni scifielokuvista tai…
 • Talvisen Tampereen tärppejä 
  Teksti ja kuvat: K. Halonen  Tampere on kiva kesäkaupunki, mutta on täällä nähtävää näin talvellakin. Tampereelle on helppo tulla melkein mistä…
 • Moona – Ursula lähtee lomalle
  Lue lisää sarjakuvia
 • Kulttuuripaja Kajon gallup
  Teksti ja kuvat: Annukka Honkanen Menin tänään bussilla itselleni hyvin tuttuun paikkaan Mikkelissä. Kulttuuripaja Kajon oven minulle avasivat vastaava ohjaaja Katja…