Hyppää sisältöön

Rakkaudesta lajiin

Kirjoitukset, Valoa! -lehti


Teksti ja kuvat: Maiju Niemelä

Kuka?
Kasimir Kärkkäinen, tapahtumajärjestäjä, dj, musiikintuottaja sekä kitaristi.

Mitä teet musiikin parissa?
Soitan elektronista musiikkia, pääasiassa drum & bassia dj-nimellä Noisewave. Lisäksi luotsaan kahta tapahtumakonseptia: ”The Circuit” ja ”Wall of Noise”. The Circuit keskittyy drum & bassiin ja Wall of Noise pitää sisällään muitakin elektronisen musiikin suuntauksia. Pyöritän myös The Circuit dnb -radioshowta Doubleclap-radiossa yhdessä Mali C:n ja Sheidown kanssa. Muodostan myös dj-/tuottajaduon nimeltä ”MaliNoise”, yhdessä kumppanini Mali C:n kanssa. Kaiken kukkuraksi olen kitaristina elektronisen musiikin bändissä nimeltä Impurity.

Miten aikasi riittää tähän kaikkeen?
Ei se aina riitäkään. Voisin mieluusti ostaa lisää aikaa musiikkiharrastuksilleni, jos sitä saisi purkissa kaupan hyllyltä! Välillä pitää priorisoida tilanteen mukaan, mihin panostan ja mitkä jutut joutuvat odottamaan. Tapahtumajärjestäminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa, mutta se on ollut sen arvoista. Haluan panostaa tapahtumien laatuun ja ihmisten viihtyvyyteen niissä. Tapahtumat, keikat ja radio vievät eniten aikaani. Se aika, mitä edellä mainituilta jää, on pyhitetty musiikin tekemiseen ja kitaran soitolle.

Minkälainen on suhteesi musiikkiin?
Musiikilla on elämässäni hyvin suuri merkitys. Se on tärkein itseilmaisun väline minulle ja tietyllä tapaa osa identiteettiäni ja persoonaani. Sillä on ollut keskeinen vaikutus siihen, minkälainen minusta on kasvanut ihmisenä. Musiikin kuuntelu on vaikuttanut merkittävästi arvoihini ja maailmankatsomukseeni. Sen kuunteleminen ja tekeminen tuovat elämään merkityksellisyyden ja erityisyyden tunnetta. Musiikki on minulle aina myös uusien asioiden omaksumista ja oppimista. Musahommat voi lopettaa siihen, kun ei enää opi mitään uutta!

Milloin aloitit tapahtumajärjestämisen ja miksi?
Aloitin tapahtumajärkkäämisen 2016 ikään kuin vahingossa. Kun aloitin dj-urani vuotta aiemmin, minulla ei ollut mitään suunnitelmia tapahtumien järjestämisestä. Halusin kuitenkin saada enemmän keikkoja tasokkaammista tapahtumista ja totesin, että paras tie siihen on alkaa järjestää tapahtumia itse. Innostuin siitä, että sain alkaa toteuttaa omia visioitani. The Circuit on minulle kuin oma lapsi, se näyttää ja kuulostaa minulta. On todella siistiä nähdä, että ihmiset tulevat bileisiini vuodesta toiseen ja nauttivat niistä. Koen olevani bileideni kautta sanattomassa vuorovaikutuksessa kävijöiden kanssa ja siitä tulee fiilis, että on saanut luotua jotakin merkittävää.

Mieleenpainuvimmat hetket The Circuitin historiassa?
Ne tapahtumat, joihin olen tuonut suosikkiartistejani ulkomailta, ovat jääneet mieleeni kirkkaimpina. Näihin artisteihin lukeutuvat muun muassa The Invaderz, Hybrid Minds, Counterstrike, The Prototypes ja Ed Rush. On ollut hauska mennä lentokentälle artistia vastaan ja todeta itsekseen, että tämä ei ole mikään fanitapaaminen!
Lisäksi kevät 2018 on ollut The Circuitin kannalta merkittävä, sillä tuolloin kokoonpanoon liittyivät rinnalleni dj:t Og Otter ja Sheidow. Naisvahvistusta porukkaan saimme Mali C:n myötä alkuvuodesta 2022. Mieleenpainuvimmista hetkistä täytyy vielä mainita se, kun promotiimimme jäsen Sohvi suunnitteli meille uudet merkkarit 2021.

Pääseekö musiikkitapahtumien järkkäämisellä ja radiolla tienaamaan?
Suomessa hyvin harvat elättävät itsensä tapahtumajärkkäämisellä, eli kyllä tätä tehdään rakkaudesta lajiin. Itse käyn päivätöissä ja musahommat ovat enemmän harrastusluonteisia. Rahanmaku suussa ei kannata alalle lähteä. Toki tavoitteena on aina päästä omilleen. Välillä kuitenkin tulee tappiota ja välillä voittoa. Sitä fiilistä, minkä onnistuneiden bileiden järkkäämisestä saa, ei voi rahassa mitata! Kesäisin järjestän myös ilmaisia open aireja yhdessä muiden järjestäjien kanssa huvin, näkyvyyden ja skenen ylläpitämisen vuoksi.
Radion tekeminen Doubleclapilla on harrastusluonteista, sen tarkoitus on levittää elektronista musiikkia ihmisten tietoisuuteen radioaalloilla. Lisäksi se tuo näkyvyyttä ja onkin kunnia sekä etuoikeus saada olla mukana Suomen merkittävimmällä elektroniseen musiikkiin keskittyvällä radiokanavalla.

Mitä olet oppinut näiden The Circuit -vuosien ja dj-urasi myötä?
The Circuitin myötä olen oppinut ainakin sietämään paremmin stressiä ja painetta. Lisäksi olen saanut harkintakykyä riskinotossa ja oppinut järjestelmällisyyttä. Dj-urani myötä olen oppinut luottamaan itseeni lavalla ja lukemaan yleisöä. Olen myös oppinut, että kannattaa keskittyä omaan tekemiseen, eikä miettiä liikaa mitä muut tekevät.

Kerrot tehneesi näitä hommia aika itsenäisesti, mistä olet saanut apua tai tukea?
-Olen saanut tukea promotiimiltä ja resident-dj:ltäni. Lisäksi haluan mainita Harri Proteuksen, sillä hänen tukensa ja kannustuksensa minun dj-urallani on ollut mittaamaton! Haluan myös kiittää kaikkia yhteistyötä tehneitä tahoja, kuten muun muassa K0NTR0, Sami Lehtinen, Miro Mäkiö, Elmeri Pulkkinen, Glenn Physics, Samuel Bäckström, Tuomas Leppilampi, Standard Helsinki, Joni Heikkilä, Fiktio, KOVA sound, Janne Tamminen ja monet muut.

Millaisena näet tulevaisuutesi musiikin parissa?
Minulla on tällä hetkellä työn alla paljon uutta musiikkia: omaa tuotantoa, MaliNoisea, Impuritya ja muutamia yhteistyöprojekteja. Eiköhän näistä kuulla vielä!

Miten elektronisen musiikiin skeneä voisi tukea?
No ainakin tilojen omistajat voisivat tarjota nykyistä avokätisemmin tiloja tapahtumille. Ravekulttuuriin kohdistuu paljon ennakkoluuloja, ja sen vuoksi tiloja ei ole tarpeeksi tarjolla. Tapahtumatuottajat ovat myös aika lailla oman onnensa nojassa, jos tapahtuma esimerkiksi peruuntuu itsestä riippumattomista syistä. Tähän tarvittaisiin jonkinlainen tukijärjestelmä.

Info

Dnb: Tulee sanoista Drum & Bass. Suomessa käytetään termiä ”rumpubasso”. Se on elektronisen musiikin tyylilaji, joka on rytmiltään rikkobiittinen, temmoltaan nopea ja siinä on pääosassa nimensä mukaisesti rummut ja basso.

Genre: Alalaji/tyylilaji

Merkkarit: Tulee sanasta ”Merchandice”(eng) eli oheistuote, esimerkiksi t-paidat ja tarrat.

Open air: Ulkoilma(tapahtuma)

Rave: Suomeksi ”reivit” on musiikkitapahtuma, jossa Dj, eli ”tiskijukka” soittaa elektronista tanssimusiikkia yleisölle.

Resident dj: Kokoonpanoon vakituisesti kuuluva dj

Skene: Tietty musiikki-, muoti-, tai alakulttuuripiiri

Uusimmat artikkelit